2018. gada 20. marts

PAR MUMS RAKSTA...

PĀRPUBLICĒTS NO JĒKABPILS LAIKS INFORMATĪVĀ PORTĀLA

Mazie jēkabpilieši izveido animācijas filmu
Pievienots: 12.03.2018 17:36

Jēkabpils bērnu veidotās animācijas filmas pirmizrādes diena sākās ar vēl nebijušu pasākumu – “Gudrinieku forumu”, kurā par Jēkabpils nākotni un citiem jautājumiem diskutēja seši pilsētas domes deputāti un seši mazie jēkabpilieši. Deputāti uzdeva jautājumus bērniem, bērni – deputātiem. Jautājumi aptvēra dažādas tēmas – bērni interesējās gan par Jēkabpils pilsētas infrastruktūras attīstību, gan sporta nozari, gan Latvijas simtgadi.

    Svētku pasākumi Jēkabpilī jau sākušies. Viens no tiem ir arī animācijas filmas projekts, tostarp arī projekta noslēguma pasākums, kas domāts ģimenēm ar bērniem. Par jautrību pasākumā rūpējās radošā apvienība “Pasaku nams”.
    
    Pēc “Gudrinieku foruma” un muzikāliem priekšnesumiem pirmizrādi piedzīvoja mazo jēkabpiliešu veidotā filma. Bet kāds bija projekta sākums? Viss sākās ar 120 bērnu darbiem, kuri tika iesniegti konkursam. No tiem tika izvēlēti 30 radošākie darbi, kuru autori janvāra sākumā piedalījās meistardarbnīcās. Bērni paši domāja filmas scenāriju un tēlus, zīmēja un veidoja, bet viņu darbu gala rezultātā pārvērta māksliniece Ruta Štelmahere, kā arī animatore Dace Liepa kopā ar savu radošo komandu.

    Alise Marta Stiprā no Jēkabpils bērnudārza “Zvaniņš stāsta: “Es zīmēju taurenīti, Latvijas karogu un vārnu. Var redzēt, ka vārnai kustas knābītis un spārni.” Uz jautājumu, kur dzīvo Latvija, Alise Marta Stiprā atbild: „Manuprāt, Latvija dzīvo zem Igaunijas.”

    Bērni ir ne tikai scenārija un tēlu autori. Arī filmas tekstu ierunājuši un dziesmas iedziedājuši Jēkabpils mācību iestāžu audzēkņi. Animatore Dace Liepa atzīst, ka process bijis diezgan sarežģīts, jo bērni ir ļoti radoši un ātri maina savas domas: “Ir jāpielāgojas tam brīdim, kad bērns izpaužas. Tas ātri jāizmanto, jo daži bērni ir ļoti paškritiski. Viņi uzzīmē, bet pēc tam saka – nesmuki sanāca – un saburza. Jāpaspēj atņemt, lai viņš nesaburza zīmējumu, jo zīmējums ir labs, tikai bērnam nez kāpēc ienācis prātā, ka kaut kas nav pareizi.”

    Projekts ļāvis bērniem apgūt jaunas prasmes, veicinājis mazo autoru iztēli, kā arī dokumentējis piederības sajūtu Latvijai “bērnu acīm”. Filmas līdzautora mamma Vēsma Žiga saka: „Pārsteigums bija liels un patīkams. Redzēt gala iznākumu ir prieks, jo viss ir pašu bērnu radīts – gan ieskaņots, gan zīmēts. Ļoti patīkami.”

    Animācijas filma “Kur dzīvo Latvija?” ir mazo jēkabpiliešu dāvana Latvijas simtgadē citiem bērniem Latvijā un ārzemēs. Filma tiks sūtīta latviešu kopienām citviet pasaulē. Projektu atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds.

    Sandra Paegļkalne